dimarts, 5 de març del 2013

El castell d'Eramprunyà, obert a tothom

Grup de 2n d’ESO de la SAFA de Gavà en finalitzar la visita al castell

Sí, sí. El castell d'Eramprunyà està en obres, però el podeu visitar! Tot sovint ens truqueu al Museu per preguntar-nos com podeu accedir al castell, si és obert, si s’hi fan visites... A totes les preguntes us responem que sí.

Cada segon diumenge de mes, el castell és obert gràcies a la magnífica feina que fan els guies voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, que acompanyen els visitants des de l'ermita de Bruguers fins al castell i els descobreixen, no només la seva història mil·lenària, sinó també el ric patrimoni natural de l'entorn conegut com a Garraf roig.

I durant el curs, les escoles també poden aprofitar per fer una excursió i seguir una lliçó pràctica d'història medieval acompanyats dels guies del Museu de Gavà. Aquest és el cas dels alumnes de 2n d'ESO dels centres educatius de Gavà, que durant aquest trimestre han tingut l'oportunitat de viure in situ un bocí de la nostra història que expliquen els llibres de text. Perquè quan visitem el castell retrocedim a uns temps en què els protagonistes van ser els sarraïns, Mir Geribert i la noblesa rebel, els comtes, Jaume II i l'expansió per la Mediterrània, els pagesos de remença i els mals usos, la pesta o les lluites amb bombardes i ballestes, com la que va produir la primera destrucció del castell el 1469.

Sis anys d’intervencions al castell

Des que l'any 2007 l'Ajuntament va comprar el castell s'hi han anat fent actuacions per corregir l'estat de ruïna en què l'oblit, l'abandonament i l'accés sense control han abocat a aquest singular emplaçament mil·lenari aixecat als contraforts del massís de Garraf, en un mirador natural i excepcional sobre el delta del Llobregat i la plana de Barcelona.

Gràcies a la col·laboració del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, des de l'any 2008 s'han fet intervencions continuades per protegir aquestes restes i també garantir la seguretat de les persones que s'hi acosten. Les intervencions arquitectòniques s’han adreçat a consolidar les parts que estaven més malmeses, com per exemple, alguns murs del recinte sobirà i de l'entorn de l'església de Sant Miquel, i l'espadanya en què es penja la campana Miquela cada Aplec de Sant Miquel.

Al llarg d’aquests anys també s'ha fet una feina molt important de recerca i documentació per conèixer la història i l’evolució constructiva del castell. Amb aquest objectiu, l'any 2012 es van fer excavacions tant a la sala gran del recinte sobirà com a l'esplanada del recinte jussà. Aquestes primeres intervencions encara no han acabat, i esperem que a finals del 2013 tinguem la coberta de l'església restaurada.

Si desitgeu afegir-vos a les visites que es fan els segons diumenges de mes, només cal que ens truqueu al Museu de Gavà, al 93 263 96 10. Us hi esperem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada