El passat diumenge 27 de gener, al Parc Arqueològic
Mines de Gavà vam gaudir de la primera de les visites temàtiques que anirem
fent al llarg de tot l’any.
Amb l’ajuda de les plantes del nostre particular bosc
i els coneixements del nostre guia sobre el tema remeier, els visitants van
poder conèixer quines plantes tenim documentades en el Neolític a Gavà i quins
usos i remeis es podien fer amb elles.
Després d’una primera explicació més teòrica, els participants van poder elaborar alguns dels remeis. Per exemple, un
fantàstic xarop que els més petits de casa es prenen sense problema: avellanes,
mel i aigua. A banda del calci i dels àcids grassos, és fantàstic per a la tos!
A més, amb l’ajut dels participants vam elaborar un
recull de receptes de remeis tradicionals. A continuació us n’oferim alguns
perquè els pugueu provar.
Per a les llagues a la boca ens van suggerir
una infusió de farigola. Com a oli de cop, neu més oli de la primera premsada. La Maria ens va dir que deixéssim
macerar romaní en alcohol com a complet desinfectant. També la Maria ens va
donar un remei per enfortir els cabells: infusió d’espígol. Deixeu-ho macerar
set dies i feu-ho servir com a colònia.
La Montserrat Farré ens va dir la recepta d’un oli de
cop que és oli macerat amb flor de Sant Joan. També ens van recomanar l’oli de
rosa mosqueta per regenerar la pell, per a les cicatrius i per a les cremades.
Cal aplicar-se’l 3 cops al dia sobre la pell neta.
I per acabar, us oferim un altre remei per a la tos
que ens recomana la Montserrat. Talleu una ceba a rodanxes i poseu-les en un
pot tot afegint-hi mel entre rodanxa i rodanxa. Deixeu-ho una nit a sol i
serena, coleu-ho i preneu-vos-ho a culleradetes. Guardeu-ho en fred per a les
ocasions en què es requereixi.
Esperem que tots aquests remeis us ajudin a fer més
agradables les inclemències de l’hivern. Si en sabeu més, ens els podeu fer
arribar i farem créixer la nostra farmaciola verda.
Bona salut i bon hivern!
Hola, especificà que la mel amb ceba no es guarda gaire temps. Jo la faig en quan la necessito i la guardo en fred, però no més de tres o quatre dies. De fet amb una ceba no és massa el xarop que en surt.
ResponEliminaGràcies Montserrat per les teves puntualitzacions. Ens aniran d'allò més bé per aquests dies de grips i fred.
Elimina