divendres, 4 de març del 2016

Tecnologia 3D per a la documentació i difusió de fons. Un projecte d’Arqueoxarxa

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona impulsa un projecte que vol documentar i apropar les peces més singulars del patrimoni arqueològic de Catalunya a través de la tecnologia 3D.

Actualment s’està duent a terme la primera fase d’aquest projecte que implica deu museus de la xarxa de museus i jaciments arqueològics de Catalunya, l’Arqueoxarxa, entre ells el de Gavà.

Feta la tria i recollida la informació més significativa d’una selecció de peces dels diferents museus, l’arqueòleg Raúl Balsera està realitzant la fotogrametria, una tècnica d'última generació i baix cost amb uns resultats idèntics als que s'aconsegueixen utilitzant un escàner laser, però amb un acabat foto-realista de qualitat superior. Es tracta d'una tècnica que utilitza la càmera digital com un veritable escàner on la seqüència d'imatges obtingudes és processada posteriorment amb un programari especialitzat que és capaç de llegir les mesures i distàncies que amaguen els píxels de les imatges i recompon la geometria de la peça reproduint-la amb fidelitat en el medi virtual.

En aquesta fase s’han seleccionat cinc peces del fons del Museu de Gavà, totes elles procedents del jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà. A banda de la Venus de Gavà, es faran models 3D de peces especialment singulars, com eines de mineria i joieria i un collaret de variscita i un vas de boca quadrada procedent de l’enterrament de la mina 83.

En breu, aquestes peces seran consultables a través de la xarxa i esdevindran una oportunitat perquè tothom arreu del món pugui conèixer millor el nostre patrimoni arqueològic, alhora que seran recursos d’estudi per als arqueòlegs i especialistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada