Entre el 18 i el 21 de novembre va tenir lloc a París el congrés internacional Le Chasséen, des Chasséens. Retour sur une culture nationale et ses parallèles: Sepulcres de fossa, Cortaillod, Lagozza amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement d’aquesta cultura que defineix el neolític francès, entre 4.500 i 3.500 aC, i els vincles amb altres cultures contemporànies europees veïnes, com la de Cortillod a Suïssa, Lagozza al nord d’Itàlia i la dels sepulcres de fossa a Catalunya.
El conservador del Museu de Gavà, Dr. Josep Bosch, investigador principal del projecte de recerca “Mines Prehistòriques de Gavà (2014-2017)”, va participar en la redacció de dues de les comunicacions presentades.
Amb el títol “Le Chasséen et les «Sepulcres de fossa» de la Catalogne: des relations complexes entre cultures archéologiques voisines?”, l’equip format per Miquel Molist, Patricia Ríos, Anna Gómez, Josep Bosch i Ferran Borrell va analitzar la relació entre les dues cultures i l’arribada d’influències del nord dels Pirineus. Així mateix va servir per fer una sèrie de consideracions generals sobre la cultura dels sepulcres de fossa que, segons els autors, té uns orígens locals que es remunten al neolític antic; que va tenir una personalitat pròpia, tot i estar estretament relacionada amb el Chasséen, i en la formació i desenvolupament de la qual els intercanvis en general i l’explotació de la variscita de Gavà en particular van tenir un pes molt important.
La segona comunicació de l’equip format per Xavier Terradas, Juan F. Gibaja, Ferran Borrell, Josep Bosch, Carlo Lugliè i Antoni Palomo va ser “Des réseaux d’échanges entre les vallées du Rhône et de l’Èbre: un point de vue du nord-est de la Péninsule ibérique” i es va centrar en els intercanvis amb els quals les Mines Prehistòriques i el Museu de Gavà estan estretament lligats i als quals en els darrers anys, en col·laboració amb altres institucions, han dedicat bona part dels seus esforços (congrés Xarxes al neolític, estudi de les obsidianes catalanes...). La comunicació va constatar la forta arribada a Catalunya de primeres matèries foranes a finals del V mil·lenni aC provinents del nord dels Pirineus (sílex, obsidiana, jade...), així com la variscita de les mines de Gavà es va difondre en sentit contrari, i com en aquells moments el sector mediterrani entre l’Ebre i el Roine devia estar solcat i unit per llargues i extenses xarxes d’intercanvi.
dimecres, 3 de desembre del 2014
Gavà present al congrés "Le Chasséen, des Chasséens" per debatre el neolític mitjà de l’occident europeu
Etiquetes de comentaris:
ceràmica,
Museu de Gavà,
neolític,
recerca,
universitat
dimarts, 4 de novembre del 2014
El Parc Arqueològic, encara més accessible
De mica en mica, els museus locals de la província de Barcelona són més accessibles gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que, a través del programa “La mirada tàctil”, els dóna suport per apropar el seu patrimoni a persones amb dificultats visuals o auditives.
Bona part dels museus, entre ells el Parc Arqueològic Mines de Gavà, compten actualment amb un mòdul de la “Mirada tàctil”, carta de presentació dels nostres equipaments per a persones amb dificultats visuals, i recurs tàctil per a tots els visitants, grans i petits.
En el cas de Gavà, aquest és el punt de partida d’una visita en què la manipulació d’objectes i el recorregut per la mina reproduïda són els protagonistes i que, afegit al recorregut accessible per a cadires de rodes, facilita la visita a moltes persones.
Recentment aquest programa s’ha ampliat. Avui tenim a la xarxa un seguit de vídeos traduïts al llenguatge de signes català per conèixer els nostres museus i el patrimoni que custodien. El Parc Arqueològic és un d'ells, amb cinc de les seves peces més destacades, com la Venus.
Aquí teniu l'enllaç al canal Youtube on trobareu tots aquests vídeos.
Bona part dels museus, entre ells el Parc Arqueològic Mines de Gavà, compten actualment amb un mòdul de la “Mirada tàctil”, carta de presentació dels nostres equipaments per a persones amb dificultats visuals, i recurs tàctil per a tots els visitants, grans i petits.
En el cas de Gavà, aquest és el punt de partida d’una visita en què la manipulació d’objectes i el recorregut per la mina reproduïda són els protagonistes i que, afegit al recorregut accessible per a cadires de rodes, facilita la visita a moltes persones.
Recentment aquest programa s’ha ampliat. Avui tenim a la xarxa un seguit de vídeos traduïts al llenguatge de signes català per conèixer els nostres museus i el patrimoni que custodien. El Parc Arqueològic és un d'ells, amb cinc de les seves peces més destacades, com la Venus.
Aquí teniu l'enllaç al canal Youtube on trobareu tots aquests vídeos.
Etiquetes de comentaris:
accessibilitat,
activitats,
neolític,
Venus,
videos
dijous, 16 d’octubre del 2014
El quadern d’activitats "Viu la prehistòria. Vine al Parc!", un nou recurs educatiu en línia

Ara és molt fàcil. Aquí el teniu per descarregar-vos-el i gaudir d’una bona estona tot estudiant el neolític de Gavà. Una manera divertida i visual de conèixer la prehistòria.
Els més petits, i els que no ho sou tant, podreu trobar les ovelles que s’han escapat del ramat, fer mots encreuats amb conceptes neolítics i fins i tot fer-vos a mida un collaret de la més verda variscita!
Tot això en un sol clic! Viu la prehistòria amb una altra nova proposta pedagògica adreçada als més petits!
Quadern de treball de les Mines Prehistòriques de Gavà
dimecres, 8 d’octubre del 2014
Art rupestre al Museu de Gavà
Si teniu curiositat per l’art de la prehistòria, de ben segur que haureu vist l’escena de la Roca dels Moros del Cogul (Lleida) coneguda com de la dansa de fertilitat. La riquesa, detall, complexitat i “misteri” de les representacions han convertit el mural del Cogul en un emblema de l’art prehistòric a Catalunya.
Aquesta tardor tindreu l’oportunitat de conèixer aquest conjunt, i l’art rupestre en general, al Museu de Gavà a través de l’exposició “Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul”. A més, programem un ampli ventall d’activitats per a l’ocasió.
La Roca dels Moros
Els diferents estudis que s’hi han fet posen de manifest que les 42 figures pintades i els 260 elements gravats són el resultat d’intervencions successives al llarg de més de 5.000 anys.
Les imatges més antigues corresponen al VIII-V mil·lenni aC, a l’etapa final dels caçadors-recol·lectors, pintures que avui identifiquem com d’estil llevantí. D’altra banda, entre el V-II mil·lenni aC grups del neolític van deixar-hi la seva empremta en un estil esquemàtic. La Roca encara devia tenir un significat especial milers d’anys després quan ibers i romans van gravar-hi inscripcions, en bona part avui il·legibles.
La Roca dels Moros va ser descoberta l’any 1908, l’any 1998 va ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i avui s’integra en la Ruta de l’Art Rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Activitats al Museu de Gavà
Durant els mesos d’octubre i novembre podreu gaudir d’un ventall divers d’activitats que no només us permetran conèixer millor l’art a la prehistòria, sinó que volem que serveixin per reflexionar més àmpliament sobre el fet artístic.
Diumenge 12 d’octubre i diumenge 2 de novembre, a les 12 h. Gimcana familiar “L’art de la prehistòria”.
Participeu en família en una gimcana al jardí del Museu i descobriu com era la vida a la prehistòria i com es feien les pintures rupestres.
Places limitades. Inscripció gratuïta al Museu de Gavà o al telèfon 93 263 96 10. A partir de 6 anys. Cal portar calçat i roba que es pugui embrutar.
Dijous 23 d’octubre, a les 19.30 h. Conferència “La Roca dels Moros del Cogul, un segle després del seu descobriment”, a càrrec de Ramon Viñas, investigador de l'IPHES i director del CIAR.
Dissabte 25 d’octubre, d’11 a 14 i de 17 a 20 h. Diumenge 26 d’octubre, d’11 a 14 h. Mostra “Grafits | Prehistòric | Contemporani”. A càrrec d’AARON i D. PEDROSA i Artistes Plàstics de Gavà.
El Museu de Gavà i Artistes Plàstics de Gavà us conviden a presenciar la realització de grafits a càrrec d’AARON i D. PEDROSA. Aquesta acció pretén establir un diàleg entre l’art del passat i l’actualitat. L’obra resultant s’incorporarà a l’exposició “Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul”. Accés lliure.
Dijous 13 de novembre, a les 19.30 h. Conferència “De la inscripció al territori a l’especulació en l’imaginari”. Un traçat de ponts entre l’art rupestre i l’art contemporani, a càrrec d’Alex Brahim, comissari independent i director de projectes culturals.
Etiquetes de comentaris:
activitats,
Arqueoxarxa,
exposicions,
Museu de Gavà
dilluns, 1 de setembre del 2014
El curs 2014-2015 ja és aquí!
Un any més, el Museu de Gavà i el Parc Aqueològic Mines de Gavà us presenten l'oferta pedagògica per al nou curs.
A través del nostre patrimoni, us oferim un ventall d'activitats per complementar i enriquir l'experiència de l'aprenentatge. A partir del jaciment de les Mines Prehistòriques, els espais naturals de les reserves del Delta del Llobregat, el refugi antiaeri de la Rambla de Gavà, l'entorn del massís del Garraf i el castell d'Eramprunyà podreu gaudir d'una lliçó pràctica i enriquidora de ciències naturals o història. Hi trobareu itineraris, visites, tallers o propostes de treball de síntesi adaptats a les necessitats de cada grup i nivell.
Us convidem a participar-hi i compartir amb nosaltres de l'aprenentatge a través de l'experiència.
En aquest enllaç trobareu la guia d'activitats del Parc Arqueològic!
En aquest enllaç trobareu la guia d'activitats del Museu de Gavà!
Bon curs 2014-2015!
A través del nostre patrimoni, us oferim un ventall d'activitats per complementar i enriquir l'experiència de l'aprenentatge. A partir del jaciment de les Mines Prehistòriques, els espais naturals de les reserves del Delta del Llobregat, el refugi antiaeri de la Rambla de Gavà, l'entorn del massís del Garraf i el castell d'Eramprunyà podreu gaudir d'una lliçó pràctica i enriquidora de ciències naturals o història. Hi trobareu itineraris, visites, tallers o propostes de treball de síntesi adaptats a les necessitats de cada grup i nivell.
Us convidem a participar-hi i compartir amb nosaltres de l'aprenentatge a través de l'experiència.
En aquest enllaç trobareu la guia d'activitats del Parc Arqueològic!
En aquest enllaç trobareu la guia d'activitats del Museu de Gavà!
Bon curs 2014-2015!
Etiquetes de comentaris:
activitats,
didàctica,
Museu de Gavà
divendres, 25 de juliol del 2014
Lectura d’un treball de màster sobre ceràmiques neolítiques de les mines de Gavà
El passat 16 de juliol va tenir lloc a la
Universitat Autònoma de Barcelona la lectura del treball final de màster elaborat
per Sílvia Calvo sobre un conjunt de ceràmiques del neolític mitjà procedents
d’una de les mines de variscita de Gavà, la número 16. Les ceràmiques havien
estat recuperades en excavacions del Museu de Gavà dirigides pels arqueòlegs
Alícia Estrada i Josep Bosch. El tribunal format pels doctors Àngel Bosch
(UNED), Patricia Ríos (UAB) i Xavier Clop (UAB), li va atorgar la qualificació
d’excel·lent. El treball, que s’emmarca en el Projecte Mines Prehistòriques
de Gavà. Espai i temps, dinàmica evolutiva i caracterització mineralògica,
inclòs en el Pla de Recerca de l’Arqueologia i la Paleontologia Catalana
2014-2017, tenia per objectiu reconstruir la cadena operativa (producció,
ús i amortització) de ceràmiques neolítiques analitzant-ne les terres que van fer
servir, les traces de manufactura i d’ús, i el desgast. Tot això amb el
complement de l’experimentació.
Etiquetes de comentaris:
ceràmica,
neolític,
recerca,
universitat,
Venus
dimecres, 23 de juliol del 2014
Actuacions de millora energètica al Parc Arqueològic
Aquest mes de juliol
s’estan fent actuacions de millora d’eficiència energètica i de reducció del
consum elèctric al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Aquestes tasques s’inclouen
en un projecte de l’Ajuntament de Gavà que s’implementa en vint equipaments
municipals i que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Les millores
consisteixen en la substitució de les làmpades existents per altres de led o de
baix consum, cosa que redueix la despesa energètica i afavoreix les condicions
de conservació i de manteniment. També s’han instal·lat detectors de presència
i de lluminositat en passadissos i zones de servei, i una bateria de
condensadors per compensar l’energia reactiva.
Aquestes actuacions s’afegeixen a les que ja es van
fer al Museu de Gavà i comportaran una millora tant de l’estalvi energètic com
de les condicions de conservació preventiva dels fons exposats.
Etiquetes de comentaris:
conservació,
Museu de Gavà
dijous, 10 de juliol del 2014
Els sons de la prehistòria, un nou projecte de recerca
Corns marins trobats a les Mines Prehistòriques de Gavà i que se suposa que
es feien servir com instruments han tornat a sonar, 6.000 anys després.
Ha estat en el marc de l’estudi que han iniciat arqueòlegs de la UB, del Museu de Gavà i del Vinseum, i músics i musicòlegs del Museu de la Música i de l'ESMUC. Aquí teniu les primeres notes!
Etiquetes de comentaris:
Museu de Gavà,
recerca,
universitat,
videos
dilluns, 30 de juny del 2014
Alumnes de la UAB, guies al Parc Arqueològic
Els
alumnes d’arqueologia de la UAB vam poder fer de guies als
visitants en la Jornada de Portes Obertes a les Mines de Gavà,
jaciment en el qual hem estat treballant durant aquesta setmana.

El
jaciment, encara que actualment només hi ha oberta una mina perquè
hi excavin els alumnes de pràctiques de la UAB, és molt important
per les troballes i és singular en la península Ibèrica perquè és
una mina de variscita on trobem, a part del material sense explotar,
les manufactures d'aquest mineral, ceràmica i fauna.
El
parc està cobert per una infraestructura que atura el sol i els
imprevistos del temps. Això dóna peu a una possible excavació
constant i permanent que es podria fer tot l'any, però primerament
s'intentarà fer una excavació d'investigació programada als estius
per donar-li una empenta al jaciment i poder-lo treballar com es
mereix, ja que ens pot donar moltes dades del neolític a Catalunya.
Parcs
arqueològics com aquest s'han d’explotar més per fer difusió de
l'arqueologia i arribar a tots els públics possibles.
Anna M. Moragas
Júlia Olivé
Helena Rovira
Laura Cristina Viñas
Anna M. Moragas
Júlia Olivé
Helena Rovira
Laura Cristina Viñas
Etiquetes de comentaris:
activitats,
didàctica,
jornades,
universitat
divendres, 27 de juny del 2014
Una setmana d'excavació a les Mines Prehistòriques

La presentació ens va deixar al·lucinats. Vam entendre i veure moltes coses que tan sols llegint o visitant el Museu no haguéssim pogut captar. L’excavació, però, a primera vista no va ser gaire profitosa. Vam trobar materials molt barrejats i com que som estudiants amb poca experiència no vam avançar gaire de pressa. Aquest aparent petit desastre crec que és el gran avantatge de Gavà i les nostres pràctiques: no hi ha pressa, podíem anar buscant els diferents estrats i materials de la mina 107 sense presses, a la vegada que apreníem a fer-ho amb més eficiència.
Tot i que la nostra feina, en un primer moment, no ha donat gaires resultats, hem col·laborat a acostar-nos una mica més als nivells neolítics de la mina 107, esperant poder tornar-hi l’any que ve!
Anna M. Moragas
Júlia Olivé
Helena Rovira
Laura Cristina Viñas
Etiquetes de comentaris:
recerca,
universitat
dijous, 19 de juny del 2014
Nova visita guiada “Mineres i deesses” al Parc Arqueològic
El Parc Arqueològic Mines de Gavà ofereix la nova visita guiada “Mineres i deesses” amb l’objectiu de conèixer el jaciment de les Mines Prehistòriques a partir dels estudis de les dones de fa 6.000 anys.
Aquesta iniciativa forma part del projecte Delta amb D de Dones, un projecte de col·laboració entre els museus de la zona deltaica del Llobregat (Cornellà, Gavà, l’Hospitalet, el Prat, Sant Boi i Viladecans) que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que pretén donar a conèixer la nostra història i el nostre patrimoni a través de les dones.
El projecte es compon d’un seguit d’iniciatives i activitats ben diverses que es desenvoluparan al llarg de tot aquest any. A partir de la història de les dones de cada un dels municipis implicats en un moment donat de la història, els visitants podran tenir una visió global.
El Museu de Gavà recula cap a la prehistòria i explica la vida de les dones neolítiques; el Museu de Sant Boi, s’apropa a la vida de les dones romanes i medievals; el Prat a les dones d’època moderna; Viladecans proporciona una visió global de les dones en el seu municipi; mentre que el Museu de l’Hospitalet se centra en el segle XX i el Museu de Cornellà en la repressió franquista sobre les dones.
“Mineres i deesses”, una proposta nova
El Museu de Gavà i el Parc Arqueològic han tractat la història de les dones en diverses ocasions, sigui en exposicions, itineraris, visites o llibres, però per primera vegada incorpora una proposta que vol donar a conèixer al gran públic la prehistòria i concretament el jaciment de les Mines Prehistòriques sota la perspectiva de les dones.
A través d’una visita guiada al Parc Arqueològic, convidem a conèixer al jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà a través dels ulls de les dones de fa 6.000 anys. Els avenços en la recerca arqueològica ens permeten conèixer cada vegada millor el paper de les dones de la prehistòria a Gavà, dones que van ser pageses, artesanes... però també deesses i mineres.
La primera visita tindrà lloc diumenge 22 de juny a les 11 h, i es repetirà els diumenges 28 de setembre, el 26 d’octubre i el 23 de novembre. És una activitat gratuïta, però no inclou l’entrada al Parc Arqueològic. Us recomanem reservar amb antelació.
Etiquetes de comentaris:
activitats,
Venus
dijous, 29 de maig del 2014
Seguim de celebració! 20 anys de visites a les mines
El cap de setmana
del 6 al 8 de juny segueixen els actes de celebració dels vint anys de
l’obertura al públic del jaciment de les Mines Prehistòriques.
Ja fa vint anys que
aquest excepcional jaciment es va obrir de forma permanent al gran públic i va
iniciar un programa de visites pedagògiques estable. Molts de vosaltres
recordareu la visita a la mina de la masia de can Tintorer, o les
instal·lacions que teníem al que anomenem solar A1, i de ben segur, molts ja
haureu gaudit de les magnífiques instal·lacions i de la presentació
museogràfica del Parc Arqueològic.
Per celebrar aquest
aniversari, que és el de tots, us convidem a participar en les activitats que
hem programat. De ben segur trobareu la vostra!
PROGRAMA
Dissabte
7 i diumenge 8 de juny
Accés
gratuït al Parc Arqueològic Mines de Gavà
Horari: dissabte, de 10 a 19 h; diumenge, de 10 a 14.30 h
Dissabte 7 i diumenge 8 de juny, a partir de les 11 h
Demostració de tecnologia prehistòrica, a càrrec
d’Arqueolític
Dissabte 7 de juny, a partir de les 11 h
Visita guiada a les excavacions de la mina 107 i 108, a càrrec dels
alumnes del grau d’arqueologia de la UAB.
Dissabte 7 de juny, de 17 a 19 h
Marató de jocs de taula, a càrrec de Trenca’t la
Closca. Activitat adreçada a tots els públics
Diumenge 8 de juny,
a les 11, 12 i 13 h.
El cel d’altres temps. Els astrònoms de les mines. Sessió de
planetari a la sala d’actes. A càrrec de Fora d’Òrbita. Activitat gratuïta. Places
limitades. Recomanada a partir de 7 anys.
Reserveu
al telèfon 93 263 96 50
Etiquetes de comentaris:
activitats,
jornades
divendres, 25 d’abril del 2014
L'antic Egipte a taula, nou sopar temàtic
Aquest mes
de maig, l’Ajuntament de Gavà continua amb el programa de sopars temàtics
“Sopars amb història”.
Aquest és
un programa d maridatge entre la història i el món de la restauració,
impulsat per l’Ajuntament a través del Museu, fruit de la col·laboració amb
diversos restaurants de la ciutat.
“Sopars
amb història” consisteix a sopars tematitzats, amb menús que recreen els
àpats d’èpoques antigues, acompanyats de presentacions a càrrec d’historiadors
i especialistes, adaptades per a cada ocasió.
El
programa es va iniciar el passat 8 de novembre amb un sopar romà afrodisíac,
tot coincidint amb l’exposició “El sexe en època romana” al Museu de Gavà.
Aquest primer sopar va tenir lloc al restaurant Margu i va ser conduït pels
historiadors Juana M. Huélamos i Josep M. Solias de l’empresa Kuanum.
Aquesta
primavera es reprèn el programa amb dos nous sopars.
L’antic Egipte a taula, divendres 9 de maig
El primer tindrà lloc divendres 9 de maig al restaurant Lancaster, regit per Sergi Cócera, i versarà sobre la cuina a l’antic Egipte. En aquesta ocasió, les explicacions aniran a càrrec de Josep M. Barrés, arqueòleg i egiptòleg de l’empresa Arqueolític.
Egipte és una civilització que ha fascinat des de sempre. Les magnífiques construccions que ens han llegat, la complexa civilització que van aixecar i els singulars personatges que van viure, entre d’altres, han contribuït a mantenir aquesta fascinació. Aquest sopar ens permetrà, però, conèixer una mica més la seva vida quotidiana a través de la recreació gastronòmica de Sergi Cócera.
La següent sessió serà el 4 de juliol, amb un sopar d’època medieval, al restaurant Castillo de las Tinieblas, presentat per historiadors de l’empersa Kuanum.
El primer tindrà lloc divendres 9 de maig al restaurant Lancaster, regit per Sergi Cócera, i versarà sobre la cuina a l’antic Egipte. En aquesta ocasió, les explicacions aniran a càrrec de Josep M. Barrés, arqueòleg i egiptòleg de l’empresa Arqueolític.
Egipte és una civilització que ha fascinat des de sempre. Les magnífiques construccions que ens han llegat, la complexa civilització que van aixecar i els singulars personatges que van viure, entre d’altres, han contribuït a mantenir aquesta fascinació. Aquest sopar ens permetrà, però, conèixer una mica més la seva vida quotidiana a través de la recreació gastronòmica de Sergi Cócera.
La següent sessió serà el 4 de juliol, amb un sopar d’època medieval, al restaurant Castillo de las Tinieblas, presentat per historiadors de l’empersa Kuanum.
dimecres, 9 d’abril del 2014
Avantatges per als usuaris del Parc Arqueològic i de l’Espai Maragall

Presentant l’entrada adquirida en un dels equipaments, podreu gaudir de l’accés gratuït en l’altre.
Estigueu al cas dels espectacles inclosos en aquesta promoció. Els propers són les sessions del cine-club i l’espectacle “Bombolles de paper”.
Estigueu al cas dels espectacles inclosos en aquesta promoció. Els propers són les sessions del cine-club i l’espectacle “Bombolles de paper”.
Etiquetes de comentaris:
activitats,
promocions
dilluns, 7 d’abril del 2014
L'Institut Escola del Treball visita el Parc Arqueològic
Els alumnes de
l’Escola del Treball ens han visitat amb motiu del centenari del centre. Entre
les propostes de les seves jornades tècniques han passat pel Parc Arqueològic
Mines de Gavà per veure com es treballava al neolític.
Han estat molt
interessats en saber com funcionava el trepant manual amb perforador de sílex
per fer les joies al neolític; també el disseny i l’arquitectura de les cabanes
neolítiques; i com i quines eren les formes de coure i preparar aliments. En definitiva ha estat un dia ben
aprofitat per sortir a conèixer com es treballava fa uns milers d’anys!
Hem estat encantats
d’haver participat en aquestes Jornades Tècniques del Centenari de l’Institut
Escola del Treball!
Però no és la
primera vegada que alumnes de l’Escola del Treball passen per Gavà. Aquí teniu
unes fotos de dos cursos. Una foto actual de la visita del 19 de març de 2014 i
una foto del curs de 1927 amb motiu d’una visita al Parc del Garraf. La imatge
està presa a la Roca Foradada de Bruguers.
Volem agrair Juan
Fuentes, professor del Departament d’Edificació i Obra Civil de l’Escola del Treball, pel seu
interès i que ens hagi cedit aquestes imatges.
Etiquetes de comentaris:
activitats,
didàctica
dilluns, 31 de març del 2014
"El primer heroi" es presenta a Gavà
El proper dimarts 8 d'abril a les 19 h, Martí Gironell presentarà al Museu de Gavà "El primer heroi", el seu darrer llibre.
Ambientat fa uns 5.000 anys enrere, en el neolític, el seu protagonista Ynatsé, el seu clan i molts altres personatges, viuen les més sorprenents aventures. D'un espai que podria ser el jaciment de la Draga a Banyoles, passant per les Mines Prehistòriques de Gavà i l'intercanvi de la variscita, fins al Proper Orient, el llibre recorre paisatges i aconteixements històrics que novel·len la nostra prehistòria.
Us hi esperem!
Ambientat fa uns 5.000 anys enrere, en el neolític, el seu protagonista Ynatsé, el seu clan i molts altres personatges, viuen les més sorprenents aventures. D'un espai que podria ser el jaciment de la Draga a Banyoles, passant per les Mines Prehistòriques de Gavà i l'intercanvi de la variscita, fins al Proper Orient, el llibre recorre paisatges i aconteixements històrics que novel·len la nostra prehistòria.
Us hi esperem!
Etiquetes de comentaris:
activitats,
llibres,
Museu de Gavà
dijous, 20 de març del 2014
Peces neolítiques del Museu de Gavà a l’exposició “I+D. Ibers + Desenvolupament”
Què fan peces del neolític en una exposició sobre la
cultura ibèrica? Veniu aquests dies al Museu de Gavà i ho descobrireu a
l’exposició “I+D. Ibers + Desenvolupament”. Tota una sorpresa!
L’exposició posa en relleu els avenços que
van tenir lloc fa més de 2.000 anys amb la cultura ibèrica, abans de l’ocupació
d’Hispània pels romans: el molí rotatori, el torn, la metal·lúrgia del ferro,
l’escriptura o la moneda. Alguns van sorgir per primera vegada a la península i
altres van ser incorporacions d’altres cultures, però en tots els casos encara
perviuen entre nosaltres.
Visiteu “I+D. Ibers + Desenvolupament”. Descobrireu
una cultura sorprenent, la ibèrica, i coneixereu les arrels de molts dels
nostres objectes més quotidians.
“I+D. Ibers + Desenvolupament” és una exposició del Museu i poblat ibèric de ca n'Olivé de Cerdanyola del Vallès, del Museu de Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i de la Diputació de Barcelona, que ha comptat amb el suport d'Arqueoxarxa.
Etiquetes de comentaris:
exposicions,
Museu de Gavà
dijous, 6 de març del 2014
“El primer heroi”, el neolític català novel·lat per Martí Gironell
Ja tenim a les
llibreries la nova novel·la de Martí Gironell, “El primer heroi”. En aquesta ocasió, el periodista i escriptor
gironí viatge cinc mil anys enrere, al neolític, per narrar-nos les aventures
d’Ynatse, el primer heroi, i a través de la ficció apropar-nos a una
etapa clau de la nostra història.
Els jaciments
catalans de la Draga a Banyoles i les Mines Prehistòriques de Gavà són, entre
d’altres, els escenaris en què s’ambienta la història; i la variscita, el
mineral extret de les mines de Gavà, un dels elements clau.
Etiquetes de comentaris:
llibres
dimecres, 5 de març del 2014
Llança’t a l'arqueologia!
T’agrada l’arqueologia? Et fascinen les cultures del passat? Vols conèixer les arrels de la nostra història? Doncs llança’t a l’aventura!
Els museus i jaciments arqueològics d’Arqueoxarxa et conviden a jugar! I a guanyar premis!
Els que visiteu alguna seu d’Arqueoxarxa trobareu un nou mòdul interactiu. Llanceu-vos a jugar! Poseu a prova els vostres coneixements, descobriu meravelles de l’arqueologia de Catalunya i els museus de casa nostra. Si encerteu les respostes correctes guanyareu entrades i descomptes als museus i jaciments d’Arqueoxarxa.
Mai no havia estat tan fàcil conèixer l’arqueologia de Catalunya!
Trobareu més informació a www.arqueoxarxa.cat
Els museus i jaciments arqueològics d’Arqueoxarxa et conviden a jugar! I a guanyar premis!
Els que visiteu alguna seu d’Arqueoxarxa trobareu un nou mòdul interactiu. Llanceu-vos a jugar! Poseu a prova els vostres coneixements, descobriu meravelles de l’arqueologia de Catalunya i els museus de casa nostra. Si encerteu les respostes correctes guanyareu entrades i descomptes als museus i jaciments d’Arqueoxarxa.
Mai no havia estat tan fàcil conèixer l’arqueologia de Catalunya!
Trobareu més informació a www.arqueoxarxa.cat
Etiquetes de comentaris:
Arqueoxarxa,
lleure,
promocions
dijous, 20 de febrer del 2014
Al Parc, els alumnes també són els investigadors

A partir de les restes arqueològiques, reproduccions
de les quals disposa l’aula taller, i fent servir els seus coneixements de
prehistòria i del mètode científic, els nois i noies han pogut descobrir cinc
personatges prehistòrics.
Investigant restes de fauna i de carbons han esbrinat
com era el paisatge de fa 6.000 anys on vivien aquests personatges.
A partir de les restes humanes i un bon estudi
antropològic han pogut saber qui eren aquests personatges: homes, dones, edats,
malalties. Els morts ens parlen, ens informen dels vius del neolític.
En l’últim nivell d’investigació, a partir dels
estris trobats i el context d’on han sortit les restes, han esbrinat a què es
dedicava cada personatge, quina feina feien.
Observant, comparant, cercant informació, debatent en
equip... ells mateixos han conegut una mica més del passat. Una magnífica feina
feta gràcies al suport de la Teresa i de la resta de professors i, sobretot, a
l’esforç i interès d’aquest grup de joves investigadors.
Felicitats nois i noies... ha estat un plaer
treballar amb vosaltres!
Etiquetes de comentaris:
activitats,
didàctica
dimarts, 18 de febrer del 2014
Col·laboració universitària per a l’estudi de ceràmiques neolítiques
![]() |
La Sílvia Calvo realitzant medicions de les ceràmiques |
Les excavacions a les mines
prehistòriques de Gavà han aportat materials i dades molt útils per estudiar
diferents aspectes de la seva època: el neolític mitjà. Un d’aquests aspectes
és la producció ceràmica, una de les principals novetats tecnològiques del
neolític. A Gavà s’ha recuperat un notable conjunt ceràmic procedent tant de
sepulcres com de contextos no funeraris, un fet molt poc habitual entre els
jaciments d’aquesta època a Catalunya. Actualment, l’alumna del màster
d’arqueologia prehistòrica de la Universitat Autònoma de Barcelona, Sílvia
Calvo, està fent el seu treball de màster sobre ceràmiques recuperades a Gavà,
concretament dels nivells de farciment de la mina número 16, entre les quals es
troba l’anomenada Venus de Gavà. El treball, que posa en pràctica una
metodologia dissenyada per estudiar ceràmiques neolítiques, té l’objectiu de
reconstruir la seva cadena operativa, incloent-hi el procés de producció, la
funció i l’amortització. Les variables observades són tant les propietats
físiques i mecàniques de les terres i argiles amb què van ser elaborades, com
les traces de manufactura, ús i desgast. Les ceràmiques d’aquesta mina resulten
apropiades per ser numèricament significatives per la seva diversitat formal i
tècnica, i per estar associades a diverses datacions C14 que les situen en el
primer quart del IV mil·lenni cal. aC, un moment d’especial interès dins del
neolític català.
Etiquetes de comentaris:
recerca,
universitat
dimecres, 12 de febrer del 2014
Segona part del reportage "El túnel del tiempo" de La 2
Aquí teniu la segona part del reportatge sobre les Mines Prehistòriques del programa "El túnel del tiempo" que emet La 2.
En aquesta ocasió, el Dr. Xavier Clop ens explica la recerca arqueològica, tant el treball de camp com els estudis de materials. El Dr. Antoni Palomo ens apropa a l'hàbitat i a l'ús de l'arqueologia experimental per conèixer el procés d'elaboració de les joies de variscita. Per últim, el Dr. Josep Bosch, conservador del Museu de Gavà i director de les recerques a les Mines Prehistòriques, ens explica la reutilització de les mines com a cambres funeràries, la Venus de Gavà i el paper de la variscita en els intercanvis en època neolítica a la Mediterrània occidental.
El reportatge s'inicia al minut 13. Gaudiu d'aquest viatge en el temps!
En aquesta ocasió, el Dr. Xavier Clop ens explica la recerca arqueològica, tant el treball de camp com els estudis de materials. El Dr. Antoni Palomo ens apropa a l'hàbitat i a l'ús de l'arqueologia experimental per conèixer el procés d'elaboració de les joies de variscita. Per últim, el Dr. Josep Bosch, conservador del Museu de Gavà i director de les recerques a les Mines Prehistòriques, ens explica la reutilització de les mines com a cambres funeràries, la Venus de Gavà i el paper de la variscita en els intercanvis en època neolítica a la Mediterrània occidental.
El reportatge s'inicia al minut 13. Gaudiu d'aquest viatge en el temps!
La aventura del saber - 11/02/14
Etiquetes de comentaris:
videos
dimarts, 4 de febrer del 2014
Reportatge de les Mines Prehistòriques a La 2
Compartim amb vosaltres la primera part del reportatge sobre les Mines Prehistòriques que ha preparat l'equip del programa "El túnel del tiempo" que emet La 2. Properament penjarem la segona part.
La Aventura del Saber. El túnel del tiempo. Gavá I
Etiquetes de comentaris:
videos
divendres, 24 de gener del 2014
Ja podeu gaudir dels nous descomptes d’escapades al costat de Barcelona

Com molts ja sabeu, visitant el Parc Arqueològic
Mines de Gavà podeu obtenir els vostres tiquets descomptes. Deu oportunitats
per conèixer i gaudir de la comarca en família. A més del Parc Arqueològic,
teniu la Colònia Güell - Cripta de Gaudí, el Canal Olímpic de Catalunya, els
Espais Naturals del Delta del Llobregat, el Museu de Sant Boi, les Coves del
Salnitre de Collbató, Catalunya en Miniatura, els Museus d’Esplugues, el Museu
Agbar de les Aigües, l’itinerari Jujol a Sant Joan Despí i el Museu de
Montserrat.
Sigueu amants de la natura, de l’art, de la
prehistòria o del món de la tecnologia, de ben segur trobareu una magnífica
ocasió per gaudir d’un temps de lleure en família. Els cupons es distribueixen
entre els visitants dels diferents equipaments, però també els podeu
sol·licitar o descarregar a la pàgina www.turismebaixllobregat.com/cupons.
Etiquetes de comentaris:
lleure,
promocions,
turisme
Subscriure's a:
Missatges (Atom)