Aquest mes de setembre Gavà s’afegeix a la festa del patrimoni europeu amb un programa d’activitats centrat en l’arqueologia i la prehistòria. Les troballes singulars d’obsidianes de fa més de 5.000 anys en jaciments catalans tenen un especial protagonisme.
Una exposició única
Des del 16 de setembre i fins al 10 de novembre el Museu de Gavà exposa una petita mostra que recull les úniques sis peces d’obsidiana d’època neolítica que es conserven a Catalunya. Aquestes peces, tot i la simplicitat aparent, tenen unes aptituds especials com a eines de tall i ens permeten entreveure un episodi fascinant de la història dels nostres avantpassats: com van arribar des de Sardenya fins a Catalunya? Quina utilitat van tenir i per què les localitzem totes entre les ofrenes fetes a morts? Tenien potser també un significat simbòlic? Els estudis duts a terme per un equip interdisciplinari d’investigadors ens han permès conèixer millor aquest singular conjunt d’objectes, però sobretot seguir avançant en la comprensió de les comunitats neolítiques a la Mediterrània occidental. La mostra ha estat organitzada pel Museu de Gavà, el Museu d’Història de Sabadell, el CSIC–IMF, i el Vinseum i s’emmarca en el programa d’exposicions itinerants “Coincidències insòlites” que promou la Diputació de Barcelona.
Activitats per a tothom
Diumenge 29 de setembre tindran lloc les activitats centrals de les Jornades.
Tothom que ho desitgi podrà visitar el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà en la jornada de portes obertes que es farà de 10 a 14.30 h.
Així mateix, al Museu de Gavà, a les 11 h, s’oferirà una xerrada–taller a càrrec de Josep Bosch, conservador del Museu de Gavà, i de Juan Gibaja, investigador del CSIC–Institució Milà i Fontanals, en què grans i petits podran conèixer de primera mà com s’estudien aquestes singulars peces d’obsidiana, com se’n pot conèixer l’origen, on han estat trobades, com es pot identificar si han estat utilitzades, com podem esbrinar l’ús que se’n feia... L’activitat és gratuïta i està recomanada a partir de 10 anys. Cal fer la inscripció al telèfon del Museu 93 263 96 10.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada