dimecres, 28 de novembre del 2012

La Venus de Gavà al programa "Odissees" del Canal 33


Des de la seva descoberta, ara fa ja divuit anys, la Venus de Gavà no ha deixat de fascinar-nos. Perquè continua sent una representació excepcional i singular en el context del neolític europeu i perquè encara ara ens planteja dubtes i incògnites sobre el seu significat i el valor que devia tenir per a la comunitat de miners.

Aquesta atracció fa que se segueixin realitzant estudis o que, en el camp de la divulgació, sigui objecte de nous articles i reportatges com el que recentment ha realitzat TV3 per al programa “Odissees”, dirigit pel periodista Enric Calpena. La Venus de Gavà serveix com a punt de partida i guia per conèixer des de diversos punts de vista i amb l’ajut de reconeguts professionals, no només aquesta representació ceràmica sinó també altres aspectes del món simbòlic del neolític, els mecanismes de subsistència d’aquelles comunitats, l’activitat minera o la complexitat de la seva organització social i econòmica.

Gaudiu del reportatge i apropeu-vos al Museu de Gavà, on podreu veure la Venus.


dilluns, 26 de novembre del 2012

Els clicks ens deixen... amb regals


L’estada dels clicks a Gavà arriba a la seva fi. Han estat unes setmanes magnífiques en què tots els visitants, però també la gent del Museu i Arqueoxarxa, hem gaudit contemplant els magnífics diorames, agafant idees per fer-ne nosaltres de nous i, en definitiva, veient tothom passar una bona estona.

Diumenge 11 van tenir lloc una de les activitats estrella de l’exposició: el concurs de diorames. Hi van participar vuit famílies construint cadascuna una escena d’allò més creativa, curosa i detallista. El jurat estava format  per un representant del Museu i la Vanessa i el Juan Carlos, de l’Associació Aesclick, organitzadors de l’exposició.

La deliberació va ser difícil, ja que tothom havia preparat amb detall els diorames i totes les escenes tenien uns acabats ben treballats. Alguns destacaven per l’originalitat del tema, d’altres per la profusió de detalls, d’altres per la composició de l’escena... Què difícil! Finalment el primer premi va ser pel Juanan, Maribel, Adrià i Aleix amb la seva escena pirata del segle XVI. El segon premi per a la justa de cavallers feta pel José A., Jordi, Pablo i Àlex. El tercer premi per la granja del Nacho, Paqui, Pau i Àlex. Finalment, el quart premi va ser per a Samuel, Ruth i Judith, amb una recreació d’una visita a les ruïnes d’un castell.

I felicitats també als guanyadors del concurs “On és el nostre click?”, l’Eric Ortega i l’Hugo García. D’entre centenars de participants, han estat els agraciats amb dos lots de clicks, gentilesa d’Aesclick.

Gràcies i felicitats a tots i totes: Samuel, Ruth i Judith; Giovanna, Déneb, Jessy; José Antonio, Mònica, Eduard i Adrià; Juanan, Maribel, Adrià i Aleix; José A., Jordi, Pablo, Àlex; Berna, Juanma, Marc i Sergi; Nacho, Paqui, Pau i Àlex; i Paco, Martín i Núria; i Eric i Hugo.

divendres, 16 de novembre del 2012

Les joies del Parc... de variscita


Fa 6.000 anys els nostres avantpassats prehistòrics van començar a explotar el subsòl de Gavà fent mines en galeria per poder obtenir la tan preuada variscita.

El color verd de la variscita —el color de les plantes quan neixen— devia resultar d’allò més màgic per a aquests grups d’agricultors neolítics. Però a banda del valor simbòlic que podia tenir, el valor va ser també social i econòmic. Moltes de les joies van ser intercanviades amb pobladors del Vallès i d’Andorra, seguint l’eix de l’Ebre cap a l’oest, i cap al nord fins a la Provença i la zona de Tolosa.

Actualment la variscita és un mineral semipreciós, com podria ser la seva germana turquesa, més coneguda i comercialitzada. Els joiers actuals no tenen cap problema a treballar la turquesa i és per això que avui dia arreu podem trobar tot tipus de joies fetes amb aquest mineral.

No passa el mateix amb la variscita, que es fragmenta molt fàcilment i no esdevé gaire rendible treballar-la.

Si a dia d’avui voleu trobar joies de variscita podeu buscar-les a Gavà.

A les vitrines de la botiga del Parc Arqueològic trobareu dissenys exclusius fets amb plata, acer i variscita. Arracades, collarets i braçalets són alguns del models que us podreu endur per fer un regal d’allò més especial o permetre-us el caprici d’emportar-vos una joia com la prehistòrica a casa.

Joies verdes!

divendres, 2 de novembre del 2012

Un poblat neolític click a Gavà


El passat diumenge al matí, el Parc Arqueològic es va convertir en un singularíssim espai de creació i joc.

Grans i petits ens ho vam passar d’allò més bé durant el matí construint un diorama que recreava la vida quotidiana de la comunitat minera del neolític a Gavà. Gràcies a la versatilitat d’aquestes petites figures de set centímetres, es van crear personatges neolítics de tots tipus: nens i nenes, homes i dones que practicaven la cacera, l’agricultura, la pesca i, com no podia ser d’una altra manera, la mineria. Cadascun d’ells amb els seus vestits, ornaments i eines recreades amb tota fidelitat i creativitat. No van faltar tampoc tots els detalls del paisatge del neolític: les mines, el bosc, la platja... fent un increïble mosaic d’escenes i entorns. Com us podeu imaginar, no ens vam oblidar de la Venus ni dels avantpassats enterrats en les mines abandonades!

Una vegada més, el Parc Arqueològic va esdevenir un espai de trobada, treball i joc per a les famílies, en què participava tothom, tan els grans com els petits, cadascú fent volar la seva imaginació, i posant a prova la seva creativitat.

Us recordem que encara queden places per al concurs de diorames de diumenge 11 de novembre i que, fins el 23, podeu venir a visitar la maqueta al Parc Arqueològic i l’exposició Playstòries d’Arqueoxarxa al Museu de Gavà. No us ho perdeu!