dimarts, 24 d’abril del 2012

La primavera ja és aquí...

La primavera ja ha arribat a les nostres instal·lacions i amb ella els alumnes de 5è d’EP del CEIP El Solell, de la Palma de Cervelló, han pogut estrenar un nou espai de visita: la recent reconstruïda cabana neolítica!
Com si d’una tribu de neolítics es tractés, arrecerats del fred a l’interior de la nostra cabana, vam explicar la història del nostre jaciment i vam passar algunes de les reproduccions de les eines trobades. Després, aprofitant la llum de l’exterior del poblat, ens vam fer un penjoll per poder baixar a visitar les mines ben guarnits.

Amb la primavera també han arribat els menuts! Aquest mes són molts els petitons que han visitat el Parc. La classe dels elefants de P-5 de la Salle d’Horta de Barcelona van venir a conèixer en Roc i la Mina i van jugar molt amb els nostres petits prehistòrics.
 
També l’escola Martinet de Cornellà de Llobregat va portar els alumnes de P-5 a conèixer la prehistòria de Gavà. La cabana els hi va agradar molt!

Si encara no l’heu visitada, podeu aprofitar aquest cap de setmana per fer-ho!
El 28 i 29 d’abril coincidint amb la 59 ª Fira d’Espàrrecs de Gavà, es faran unes jornades de portes obertes al parc, on podreu visitar-nos de manera gratuïta. També si passegeu per Gavà, els restaurants adherits a la 18ª Mostra de Cuina, us oferiran un menú o plat especial, amb l’espàrrec com a producte estrella.

Trobareu més informació a l’agenda d’activitats de www.patrimonigava.cat

Animeu-vos a venir! L'escalfor de la nostra llar neolítica us hi espera!

dimecres, 18 d’abril del 2012

La Venus de Gavà fa 18 anys!

El 18 d’abril de l’any 1994 els arqueòlegs i arqueòlogues del Museu de Gavà que estaven excavant al jaciment de les Mines Prehistòriques descobrien uns fragments de ceràmica que van resultar ser de la figura femenina feta de ceràmica més antiga de Catalunya i un dels pocs exemples que conservem de les creences dels nostres avantpassats de fa 6.000 anys.

Han passat 18 anys d’aquella fantàstica troballa, i la que avui coneixem com a Venus de Gavà ha esdevingut un referent del patrimoni de la ciutat i de Catalunya. La Venus es va elaborar amb ceràmica i en el fragment conservat -que fa uns 16 cm d’alçada- hi podem reconèixer una figura femenina embarassada, amb un seguit de elements que fan evident el seu significat simbòlic i la seva relació amb la creació de la vida i el culte a la fertilitat.

Avui, 18 anys després de la descoberta de la Venus de Gavà, a Catalunya i al conjunt de la Mediterrània occidental, continua sent una peça destacada i d’una gran vàlua, una peça singular i excepcional, que encara planteja incògnites als investigadors.

Per celebrar la majoria d’edat de la Venus de Gavà us convidem a participar del programa d’activitats que hem dissenyat especialment per al cap de setmana del 21 i 22 d’abril. Al Parc Arqueològic gaudireu d’una jornada de portes obertes, demostracions i activitats per a tothom; i al Museu de Gavà podreu contemplar la peça original acompanyats d’un guia.

Trobareu el programa detallat a:

Feliç aniversari, Venus de Gavà!
Autor de la fotografia: Xabi Otero

dimecres, 4 d’abril del 2012

Ja podeu visitar la cabana!


Aquells que vingueu al Parc Arqueològic Mines de Gavà trobareu un nou element museogràfic: la recreació d’una cabana neolítica. Però aquesta vegada no es tracta d’una obra de museòlegs i dissenyadors, sinó que ha estat fruit de la col·laboració d’un munt d’amics i amigues que han participat en el curs dels Juliols de la UB i en diverses jornades de Diumenges al Parc.
A Gavà no s’ha conservat cap cabana de l’època en què van ser explotades les mines, ara fa 6000 anys, però les excavacions ens diuen que devien existir-hi i ens aporten informació sobre els materials amb què devien ser construïdes. Atenent-nos fidelment a aquesta informació i seguint models constructius d’altres jaciments contemporanis, hem recreat una cabana.

Per aixecar-la hem utilitzat terra barrejada amb palla i aigua, fusta de pi i bruc, a més de corda. Les excavacions a Gavà han recuperat restes vegetals nombroses i de diferents tipus, entre les quals els paleobotànics Raquel Piqué, Natàlia Alonso i Santiago Riera han identificat els cereals, el pi i el bruc. També han proporcionat fragments de fang assecat, amb empremtes vegetals, enlluïts o cremats, que segons l’arqueòloga Elena García, especialista en arquitectura prehistòrica, provenen de cases o cabanes destruïdes i constaten l’ús de la terra com a material de construcció.
A partir d’ara, els que vingueu a visitar-nos, tindreu, a més de la recreació de la mina, un nou espai on sentir-vos neolítics. Us convidem a entrar a la cabana i evocar i imaginar com vivien els miners del neolític en una cabana, un espai pensat bàsicament per descansar i refugiar-se.
I, per cert, admireu el magnífic treball realitzat pels nostres amics i amigues. A tothom, moltes gràcies!