divendres, 16 de novembre del 2012

Les joies del Parc... de variscita


Fa 6.000 anys els nostres avantpassats prehistòrics van començar a explotar el subsòl de Gavà fent mines en galeria per poder obtenir la tan preuada variscita.

El color verd de la variscita —el color de les plantes quan neixen— devia resultar d’allò més màgic per a aquests grups d’agricultors neolítics. Però a banda del valor simbòlic que podia tenir, el valor va ser també social i econòmic. Moltes de les joies van ser intercanviades amb pobladors del Vallès i d’Andorra, seguint l’eix de l’Ebre cap a l’oest, i cap al nord fins a la Provença i la zona de Tolosa.

Actualment la variscita és un mineral semipreciós, com podria ser la seva germana turquesa, més coneguda i comercialitzada. Els joiers actuals no tenen cap problema a treballar la turquesa i és per això que avui dia arreu podem trobar tot tipus de joies fetes amb aquest mineral.

No passa el mateix amb la variscita, que es fragmenta molt fàcilment i no esdevé gaire rendible treballar-la.

Si a dia d’avui voleu trobar joies de variscita podeu buscar-les a Gavà.

A les vitrines de la botiga del Parc Arqueològic trobareu dissenys exclusius fets amb plata, acer i variscita. Arracades, collarets i braçalets són alguns del models que us podreu endur per fer un regal d’allò més especial o permetre-us el caprici d’emportar-vos una joia com la prehistòrica a casa.

Joies verdes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada