divendres, 18 d’octubre de 2013

Roma, sexe i llibres


Fins a l’1 de desembre es podrà visitar al Museu de Gavà l’exposició "El Sexe a l’època romana", realitzada pel Museu de Badalona i produïda per Arqueoxarxa. L’exposició, que s’adreça al públic adult, ens desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans: la consideració de la institució del matrimoni, les pràctiques sexuals, el paper de la dona, les tècniques de seducció... i, evidentment, la sexualitat dels déus.

D’entre tots els testimonis que ens permeten conèixer la vida quotidiana a l’antiga Roma, l’exposició en destaca dos tipus.

D’una banda, les obres artístiques i els objectes de la vida diària que es conserven als museus d’arqueologia de Catalunya i dels quals l’exposició en mostra una àmplia selecció: la Venus de Badalona o les llànties i vasos ceràmics amb escenes eròtiques conservats al Museu d’Empúries o al Museu Nacional Arqueològic de Catalunya.

D’altra banda, l’exposició també destaca els textos llatins més suggeridors, com els d’Ovidi, Suetoni o Sèneca, que aporten una completa i explícita informació sobre el tema.

D’entre tots, us en recomanem dos que trobareu a les biblioteques i que són de fàcil lectura i que han estat objecte del Club de Lectura dels dissabtes de la Biblioteca Josep Soler Vidal. El primer és el Satiricó, de Petroni, que narra les aventures de tres joves — Encolpi, el seu amic Ascilt i el seu jove amant Gitó—, i ens fa un retrat de la societat romana del segle I dC, mentre segueix les seves peripècies, com al conegut banquet de Trimalció.

La segona obra són els Epigrames, de Marcial. Aquest poeta nascut a Bilbilis el s. I dC va recollir en breus composicions poètiques reflexions més o menys humorístiques i satíriques sobre les temàtiques més diverses. N’hi ha nombroses sobre la sexualitat, l’adulteri, l’homosexualitat... en què es retraten sense embuts les ironies de la condició humana en l’època antiga... i en l’actual.

Que gaudiu de l’exposició i de la lectura dels clàssics!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada