dijous, 7 de febrer del 2013

Del bosc neolític a la farmaciola


El passat diumenge 27 de gener, al Parc Arqueològic Mines de Gavà vam gaudir de la primera de les visites temàtiques que anirem fent al llarg de tot l’any.
Amb l’ajuda de les plantes del nostre particular bosc i els coneixements del nostre guia sobre el tema remeier, els visitants van poder conèixer quines plantes tenim documentades en el Neolític a Gavà i quins usos i remeis es podien fer amb elles.
Després d’una primera explicació més teòrica, els participants van poder elaborar alguns dels remeis. Per exemple, un fantàstic xarop que els més petits de casa es prenen sense problema: avellanes, mel i aigua. A banda del calci i dels àcids grassos, és fantàstic per a la tos!
A més, amb l’ajut dels participants vam elaborar un recull de receptes de remeis tradicionals. A continuació us n’oferim alguns perquè els pugueu provar.
Per a les llagues a la boca ens van suggerir una infusió de farigola. Com a oli de cop, neu més oli de la primera  premsada. La Maria ens va dir que deixéssim macerar romaní en alcohol com a complet desinfectant. També la Maria ens va donar un remei per enfortir els cabells: infusió d’espígol. Deixeu-ho macerar set dies i feu-ho servir com a colònia.
La Montserrat Farré ens va dir la recepta d’un oli de cop que és oli macerat amb flor de Sant Joan. També ens van recomanar l’oli de rosa mosqueta per regenerar la pell, per a les cicatrius i per a les cremades. Cal aplicar-se’l 3 cops al dia sobre la pell neta.
I per acabar, us oferim un altre remei per a la tos que ens recomana la Montserrat. Talleu una ceba a rodanxes i poseu-les en un pot tot afegint-hi mel entre rodanxa i rodanxa. Deixeu-ho una nit a sol i serena, coleu-ho i preneu-vos-ho a culleradetes. Guardeu-ho en fred per a les ocasions en què es requereixi.
Esperem que tots aquests remeis us ajudin a fer més agradables les inclemències de l’hivern. Si en sabeu més, ens els podeu fer arribar i farem créixer la nostra farmaciola verda.
Bona salut i bon hivern!

2 comentaris:

  1. Hola, especificà que la mel amb ceba no es guarda gaire temps. Jo la faig en quan la necessito i la guardo en fred, però no més de tres o quatre dies. De fet amb una ceba no és massa el xarop que en surt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Montserrat per les teves puntualitzacions. Ens aniran d'allò més bé per aquests dies de grips i fred.

      Elimina