dimecres, 2 de gener del 2013

Les noves tecnologies al servei de la recerca i la difusió


Encara ara, al segle XXI, l’arqueologia és percebuda com una disciplina d’aventurers, exòtica i fins i tot misteriosa. Això, en realitat, poques vegades és així, però, fins i tot en aquests casos, el rigor metodològic i la interdisciplinarietat regeixen aquesta ciència que ens permet conèixer el nostre passat cada vegada amb més precisió. I les noves tecnologies són clau per avançar en aquest coneixement.
Actualment arqueòlegs del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Barcelona estan aplicant les anàlisis de materials arqueològics amb escàners de tres dimensions a algunes de les peces de sílex melat, concretament els nuclis,  trobades al jaciment de les Mines Prehistòriques. Aquest és un material especialment interessant, per tractar-se d’una matèria primera que no es troba a Catalunya i que el més probable és que hi arribés des de les seves fonts conegudes a la Provença, i que ajuda, per tant, a explicar la circulació de béns – entre ells les joies de variscita – durant el neolític.
L‘ús d’aquesta tècnica permet l’estudi de les peces basat en la seva representació tridimensional, el que obre noves possibilitats a la documentació de volum, angles i àrees que a mà no es poden fer. Però, més enllà de l'interès científic, també tindrà una funció divulgativa i didàctica, ja que disposarem d’una reproducció fidel de la realitat, que pot incorporar també moviment, una visió global de 360º i que permet la seva divulgació per canals telemàtics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada